Jesús Purroy

Bricolatge. Intenteu això a casa

Els gèneres de la literatura científica – 20


Bricolatge. Intenteu això a casa A mig camí entre la divulgació científica i els protocols de laboratori hi ha el bricolatge. Aquest és un gènere híbrid que, si hem de jutjar per la varietat de títols que vaig veure l’altre dia en una gran llibreria generalista de Barcelona, està creixent de manera indiscutible. Cal veure si serà una moda o si realment hi ha un mercat constant, com passa amb els llibres de cuina.

Els llibres de bricolatge ensenyen a fer ous de closca tova, làmpades de lava, brolladors de coca-cola o copes musicals amb materials quotidians: ingredients de cuina, material d’escriptori i altres objectes de perfil baix. L’al·licient és doble: per una banda, fer coses amb les mans sempre és satisfactori, ja sigui cuinar, arreglar una porta o extreure DNA d’un kiwi. D’altra banda, és possible aprendre o entendre conceptes científics relacionats amb l’experiència del dia a dia. Segons on posi l’accent, el llibre de bricolatge pot caure entre dos extrems.

En un extrem hi ha els llibres clarament enfocats al públic infantil. Les manualitats tenen un contingut científic adaptat a l’edat, són raonablement fàcils de fer a casa i, principalment, entretenen. Experimenta ciència és un exemple representatiu, però el mercat n’és ple.

Una mica més complicats són els llibres per adolescents o adults. Aquí hi ha més substància, les explicacions que acompanyen els experiments són més extenses i, sovint, la dificultat pràctica i teòrica de l’experiment és més gran. “Crisp packet fireworks és dels millors que he vist, tant per la presentació com pel contingut.

Després hi ha els llibres francament canalles, que no tenen cap pretensió (o gairebé cap) de transmetre coneixements científics, però que són francament divertits. És el cas de Sneaky uses for everyday things”, que ja amb el títol declara la seva intenció subversiva. Aquí som més aviat en el terreny de l’enginyeria: l’autor ens ensenya a fer un detector de furts amb una goma de pollastre i un tros de cartró, o targes de felicitació electròniques (d’aquelles que fan sonar una música irritant quan l’homenatjat les obre).

Què li podem demanar a un llibre de bricolatge? Que sigui divulgatiu o que estimuli la creativitat? Els autors de Crisp packet fireworks són científics de Cambridge i aposten per aquest format com a vehicle de divulgació de la ciència. En canvi, Cy Tymony busca estimular la generació d’invents per damunt de la comprensió dels conceptes. El seu protocol per fer un obridor de portes automàtic a partir de les peces d’un cotxe teledirigit, per exemple, no té gaire contingut científic, però és un bon entrenament de pensament lateral.

Al cap i a la fi, potser cal una combinació equilibrada de coneixements científics i creativitat transgressora per treure el millor rendiment al talent innat de petits i grans.


Referències

The Naked Scientists

Perkins, B; Edwards, H & Mugford, S. Experimenta ciència. La Galera, Barcelona, 2011.

Smith, C & Ansell, D. Crisp packet fireworks. New Holland Publishers, London, 2010.

Tymony, C. Sneaky uses for everyday things. Andrews McMeel Publishing, Kansas City, 2003.


Mètode 78, 2013.